HISTÒRIA

 

  El 25 de juny del 2000, després d'una trajectòria comú com a disciplina associada dins el si de la Federació Catalana d'Halterofilia, el Físic-culturisme català decideix emprendre un camí en solitari que prèvia aprovació dels seus estatuts el 24 de febrer del 2001, el portarà fins a la seva constitució com a federació esportiva. I és el secretari General de l'Esport, el Sr. Joan Antón Camuñas, qui el 15 de gener del 2002, signarà el reconeixement de la Federació Catalana de Físic-culturisme.

  ​Tres anys després i fruit de àmplies negociacions amb responsables del powerlifting a Catalunya, la federació acaba incloent aquesta disciplina en el seu si, passant a ser Federació Catalana de Físic-culturisme i Powerlifting.

  Des d'aleshores s'ha cobert un llarg camí sembrat de guardons i èxits esportius que han fet que el físic-culturisme català estigui situat en primera línia de l'esport internacional. Val a recordar que en el 2003 dos dels nostres millors esportistes, Fèlix Barrachina i Rafael Montero accedien per primera vegada als premis ARC. A l'any següent, en el marc del mateix acte, repetiria Fèlix Barrachina junt amb Yanicel Carrion, Francesc Reyes i Maria Rodríguez. I en el 2008, de nou Fèlix Barrachina i per primer cop, Yasmina de Haro, obtenien aquest guardó.

  Aquell mateix any, Enric Torrent com a president de la federació, obté la insígnia d'or atorgada per la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes en el marc dels premis anuals "President Companys". I en aquell mateix acte, la selecció catalana de físic-culturisme rep la insígnia de plata en reconeixement als seus èxits esportius representant internacionalment a Catalunya, representació aquesta que en el 2010 la va portar a obtenir el "Premi d'Honor de l'Esport Català" atorgat per la fundació privada "Esport Català" i la Secretaria General de l'Esport.

  Esportivament, la selecció catalana fins a la data ha aconseguit la medalla d'or en els Campionats del Món 2010 i en els d'Europa 2012, així com la de plata en l'europeu del 2000 i en el mundial del 2011, i tres medalles de bronze en el continental del 2001, en el mundial del mateix any i en l'europeu del 2011. Tots aquests premis han estat assolits competint sota els auspicis de la UIBBN, federació internacional en la qual Catalunya és reconeguda com a país membre des del 2002, i que d'ençà el 2018 ha sofert una transformació estructural que ha esdevingut en unes noves sigles que la defineixen com a World Natural Body Building (WNBB).